FOKUS! september 2016

FOKUS! slår denna gång ihop två skissflugor i en smäll! Vi kikar in i en Urban Sketchers Workshop i Málaga och passar på att fråga urban sketcher Rebecca Cary-Anderson om hennes personliga tankar kring urban sketching.

Urban Sketchers har ett globalt nätverk av tecknare som varje år samlas kring ett stort symposium, men organisationen har även flera workshops runt om i världen där man kan fördjupa sig i olika tekniker och bredda sina kunskaper i urban sketching. Kanske har man en favorit urban sketcher som håller i en kurs, kanske hålls kursen i en stad man alltid drömt om att få teckna i, eller så ska man helt enkelt på semester och upptäcker att det hålls en kurs just där och då. (Mer info om kommande workshops hittar du här)

Rebecca och jag deltog i workshopen Light and Shade som ingick i serien Pushing Your Sketching Boundaries. Kursen som kretsade kring temat ljus och skugga hölls i Málaga 25-28 augusti och leddes av tre väldigt inspirerande instruktörer: Isabel Carmona, Luis Ruiz Pádron och Miguel Herranz.

Tillsammans med 20 andra deltagare från 10 länder fick vi bland annat prova på att skissa med akvarell, berätta om en plats med hjälp av story boards och skapa ett bättre djup i våra motiv. Instruktörerna hade på förhand valt ut 6 olika platser i staden som var bäst lämpade för övningarna.

Kursen sponsrades till viss del av Fundación Picasso, vilket innebar att vi höll till i Picasso museets lokaler för inomhus aktiviteter när det var som varmast. Hade man tid över var det fri entré till pågående utställningar – men med det fullspäckade schema var det svårt! Med kursen kom en liten tygväska med en skissbok, färgprover i akvarell och övningskompendier.

Det måste understrykas att man som deltagare får så mycket mer än ”bara” ritkunskaper, även om detta är huvudsaken. Att umgås med internationella urban sketchers, uppleva en stad från ett urban sketching perspektiv och framförallt komma hem med massor av nya idéer, tips och tricks är lika givande. Rebecca och jag är rörande överens om att det här är något vi kommer göra igen. Och som Rebecca själv sa: I can not say enough about how much I enjoyed the workshop, the people and  the location!

Under resans gång frågade jag Rebecca om hon kunde tänka sig ställa upp på ett par FOKUS! frågor. Hon är ursprungligen från USA, men har varit bosatt i Stockholm sedan 2012.

Rebecca, how did you start art in the first place?

I have always loved art! I have dear memories of laying on the living room floor, belly down, coloring in coloring books with my aunt Leslie. She taught me how to blend crayons without lines and overlay colors to make new ones.

rebeccas-usk-2In high school, I spent many hours after school in the art room. I won scholastic awards and even received a small grant supporting the direction of pursuing teaching art therapy. I went on to college and graduated with a Bachelor of Fine Arts Degree, majoring in illustration, specifically children’s book illustration. My mentor and teacher, Dennis Nolan was a huge influence.

After graduating college I found myself in a crash course in graphic design, working for a printer and educating myself with the digital process and all things computer. As life happens, I got married, had children and found odd jobs.  For example making a comic book about hemophilia for educating purposes, newsletters for real estate companies, laying out a small newspaper and selling some watercolors at a local home decorating store.

And how did you get introduced to Urban Sketching and Urban Sketchers?

In 2012 we moved to Sweden. It was supposed to be for one year. So that first year we never sat still, touring every street in Sweden at the crack of dawn till day break. It basically felt like an extended vacation. All the sight seeing and traveling was starting to melt together so I started keeping a diary. Then I started adding pictures.

rebeccas-usk-1

A while back I was researching artists, searching for inspiration and education and fell across Nina Johansson. Her art struck me immediately and she instantly became a new mentor. And as if clandestine, she lived in Stockholm and graciously accepted me to join the Urban Sketchers of Stockholm.

What supplies/materials do you use?

I typically carry an A5, landscape sketch/watercolor book, I prefer white paper. The brand Seawhite of Brighton I have just come across is okay, but I will use a Moleskine brand as well. I use Winsor & Newton paints, 2 fountain pens (both Lamy) with waterproof black ink and a collection of Micron pens as well.

Mer om Rebeccas konst och hennes söta giraffer hittar du på bloggen thepaintedpear.com.

rebeccas-material
Rebeccas urban sketching material

Goldfish Bellarian, 17 september 2016


Finns det en urban sketcher du är särskilt nyfiken på? Skicka ett meddelande via FB så försöker vi ordna en intervju framöver!


 

Annons

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: