FOKUS! Mars 2018

FOKUS! är en serie intervjuer med tecknare i Stockholm urban sketchers. Vilka är de som sitter och tecknar på olika hörn i stan och vad har dem för berättelser? Vi startar denna säsong med vår egen akvarellmästare och Urban sketchers-administratör, David Meldrum.

David har fullt upp med att förbereda kvällens kroki när jag knackar på. Det är en timme kvar och vi sätter oss ner i rummet som snart kommer att fyllas av ett gäng ivriga tecknare. David är sedan 1 januari 2018 konstnär på heltid. Det innebär allt från att vara akvarellist till att anordna krokikvällar, utställningar, blogga och numera även vlogga om konst! När jag frågar David om hur det hela började skrattar han och säger att det är lång historia.

Som tonåring kom han in på irländska National College of Art, men hoppade av efter ett år. ”Det var mer självklart att tjäna pengar än att vara en fattig konstnär i den åldern.” Teckna kunde han dock redan så han började ta illustrationsuppdrag och blev kort därefter art director inom reklambranschen. ”Jag fick till och med pris för bästa nykomling!” säger han och skrattar.  ”Det gjorde mig kaxig, så jag drog vidare till London där jag istället fick lära mig hur tufft det kunde vara.” 1990 flyttade David till Stockholm och efter ett antal år inom reklam och TV blev David så småningom webbdesigner.

finnboda-2017
Finnbodahamn 2017

Men 30 år efter att ha hoppat av konstskolan börjar David teckna kroki. Vad fick dig att plocka upp konsten igen?

Insikten om att vilja bli konstnär kom inte lätt. ”Att ta steget mot konstnärskap var ganska tungt”, säger David och berättar om hälsoincidenter som drabbade honom och som blev till en viktig vändpunkt i livet. ”Jag hade nog helt enkelt mognat och var redo att ta mig an konstnärskapet. Nu ville jag uttrycka mig.

Hur kom det sig att du gick med i Urban Sketchers?

Det var inte riktigt Urban sketchers jag kom i kontakt med” säger David, ”snarare en Sketch crawl nångång runt 2010 där jag hittade Nina Johansson i forumet.” Han hämtar en gammal skissbok från ateljén och börjar leta efter datum. ”De här är tidiga sketcher från 2012 – min stil var faktiskt mer som Nina i början eftersom hon var min förebild.” Vi kikar på en skiss från IKEA och skrattar. Det visar sig vara från det omtalade inofficiella Urban sketchers mötet med bara Nina och David.

IkeaX2-2012
IKEA 2012
dieselverkstaden-2012
Dieselverkstan 2012

Men så småningom började en grupp ta form med både kroki-intresserade och andra tecknare. ”Det gick lite trögt i början, men ju fler vi blev desto aktivare blev gruppen. Sen kom du in i bilden, och Inger, och vi formade en officiell Urban-grupp.

Vad är det som du gillar mest med Urban sketchers?

Tja,” säger David och funderar ”jag befinner mig i ett urbant landskap här i Stockholm, så förutom att det är jättekul känns det naturligt att vara en Urban sketcher.

Finns det några särskilda utmaningar med USk?

Perspektiv”, säger han och skrattar när jag ser frågande ut. ”Jag har svårt med det nuförtiden. Man kan säga så här, jag har egentligen ingen träning. Jag gick bara ett grundår i konstskolan och hann inte lära mig så mycket under det året.

danvikstull-2017
Danvikstull 2017

Vi bläddrar vidare bland gamla skisser. ”Förut tog jag med så mycket som möjligt i motivet medan jag nuförtiden försöker hitta en fokuspunkt.” Enligt David är urban sketching en superbra utmaning för att lära sig hur man blir bättre på perspektiv och komposition. ”Om man tecknar av något exakt, som ett foto, så blir det inte lyckat. Du måste sålla och tolka, vara kreativ för att det ska bli nåt bra. Och urban sketching är ett bra sätt att öva sig på det.

Du gick en kurs i oktober 2016 med akvarellisten Chien Chung-Wei. Är han en av dina förebilder? ”Det finns många bra akvarellister”, säger David och googlar fram flera konstnärer som han inspireras av. Lars Lerin är ett givet namn, polsk-svenska Stanislav Zoladz (som David inte tycker får tillräckligt med uppmärksamhet i Sverige), sydamerikanske Alvaro Castagnet och så klart, vår alldeles egen Nina finns med på listan.

Att akvarell är favoritmediet finns det inga tvivel om. ”Ja”, svarar David tvärsäkert. ”Att upptäcka akvarell var i sig en vändpunkt i mitt liv.” Jag påpekar att hans Urban sketchers-teckningar i ren blyerts är otroligt fina. Vi bläddrar igenom en mindre skissbok fylld med blyertsskisser. ”Det var länge sen jag gjorde såna här nu. Jag ska försöka skissa mer med kol och penna under sommaren”, säger han mer som en uppmaning till sig själv.

myKit-2018
Davids målarverktyg

Du nämnde en gång att det ibland är svårt att vara kreativ eller känna inspiration, något alla kreativa människor tycks kämpa med. Har du några knep för hur man kommer loss då? ”Det gäller att inte ge upp bara för att man saknar inspiration eller känner sig trött. Lyckas man vara kreativ trots att det saknas inspiration känns resultatet faktiskt ännu mer givande.

Favorithörna i Stockholm?

Centralen under vintern och Kungsträdgården på sommaren! Och Stockholms skärgård så klart”, tillägger han och nämner ett kommande projekt om Sandhamn som vi får hålla utkik efter.

Det ringer på dörren och jag hinner inte ställa fler frågor. Krokitecknarna börjar strömma in för att ta plats. David springer iväg för att sätta på kaffet och hitta passande musik till kvällens pass. ”Vet inte riktigt om ni gillar barockmusik?” frågar han alla. Klassisk musik strömmar ur högtalarna och snart är vi alla igång med tecknandet.

———————–

Vill du följa Davids måleri på Youtube? Följ hans vlogg här !

Meldrum-kroki äger rum på torsdagkvällar. Då platserna är begränsade är det först till kvarn som gäller. För mer info se www.meldrum.se eller facebook.

Missa inte kommande akvarellutställning på Galleri Movitz (Hornsgatan 40). Vernissage lördagen den 17 mars kl. 11.

Goldfish Bellarian, 8 mars 2018

Annons
%d bloggare gillar detta: