FOKUS! oktober 2016

FOKUS! är en serie intervjuer med tecknare i Stockholm Urban Sketchers. Vilka är de som sitter och tecknar på olika hörn i stan och vad har de för berättelser? I den här intervjun träffar vi Ulrik – en musiker som bytt ut musikinstrument mot fineliners och blivit urban.

ulrik-humlegarden-mot-karlavagen
Humlegården mot Karlavägen

Ulrik sitter och skissar när jag möter upp honom på KAFFE vid St:Paulsgatan. Jag börjar med att tacka för att han ställer upp på en FOKUS! och därefter följer ett intressant samtal om kreativitet, sambandet mellan konst och musik och känslan av flow.

Man kan säga att konst och musik är släkt eftersom båda tillhör kulturfamiljen. Du är ju musiker med utbildning från Kungliga musikhögskolan i bakgrunden – är det vanligt bland musiker att även hålla på med konst?

– Inte så vanligt som man kan tro. Just musiker är inte så bredkulturella, men jag har en del musikervänner som gör både och.

Är det lättare att förflytta sig mellan olika konstnärliga grenar när man redan behärskar ett?

Det tror jag, man har nytta av att redan kunna en gren. Det är kulturyttringar på olika sätt, men man hittar samma meditativa känsla i båda formerna. Jag tycker det är jätteskönt att kunna rita och bara softa. Och det är ungefär samma flow man känner när man spelar ett instrument.

Hur hittade konsten in i ditt liv? Var det samtidigt som musiken eller kom det i efterhand?

Jag började rita när jag var så här liten, säger Ulrik och visar med handen. Jag ville jag bli konstnär. Pappa var väldigt konstintresserad och vi kände massor av konstnärer. Men sen tog musiken överhand. Jag fortsatte teckna vid sidan om, men det har varit tider när man inte hunnit och då har man fått ta det vid semestern och så. Ofta har man tyvärr inte tid.

ulrik-arstaviken
Vid Årstaviken

Jag ber Ulrik berätta närmare hur han började teckna.

– Jag började först på egen hand och sen gick jag en teknisk kurs som var jättebra. Man lärde sig grunderna som perspektiv, skissteknik, teckna enkelt osv. Sen gjorde jag en kul grej i nian – jag fick gå på Grafikskolan tack vare pappa som hade en kontakt där. Där fick jag möjlighet att prova på en massa olika saker. De var ju jätteduktiga de som var där, så jag kände mig lite off side, men det var jättekul att få jobba med olika grafiska formmetoder. Sen har jag gått olika kurser genom åren, krokikurser, akvarellkurser, osv.

Det var under ett krokipass som Lars (Nydahl) frågade om Ulrik ville hänga med ut på Skissa i Stockholm. Och på det sättet kom han med i Urban Sketchers.

Du är nog lite känd som den flitigaste Urban sketchern vi har i Stockholm. Vad är det som får dig att skissa så mycket?

Jag tycker bara att det hör till att ta med sig skissblocket överallt. Jag försöker att skissa lite varje dag och om jag har ont om tid så är det exempelvis tåget som gäller. Framförallt ser jag det som övning, inte att jag måste prestera nåt. Ju mer jag tecknar desto mer jag lär mig och desto kvickare blir jag när det gäller att hitta bra motiv.

ulrik-tanto-nara-arstaviken
Tantolunden Södermalm

Just på tåget gäller det att lära sig knepet hur man tecknar utan att råglo på en människa. Ulrik är noga med att påpeka att det är bäst att stå upp och helst inte ha ett större block än A5. – Sen ska man variera mellan olika ansikten hela tiden, speciellt när man tecknar sent på kvällen – då tänker jag att om jag skissar den där snubben för länge så får jag en smock, säger Ulrik och skrattar. – Lite av en skräckblandad förtjusning faktiskt!

Finns det några särskilda utmaningar med urban sketching?

Jag tycker det är kul med folkliv, att rita av människorna och få med en atmosfär. Att fånga ett ögonblick på något sätt, som en miniberättelse, det är i alla fall mitt mål med urban sketching. Sen har det kanske med musiken att göra, säger Ulrik och syftar på vår diskussion om släktskapet mellan konst och musik, att försöka förmedla en känsla. Det är nästan primärmålet och det går före ”likhet”. Om man exempelvis tecknar på semestern så vill man komma ihåg hur känslan var där och då. 

ulrik-prastgatan
Prästgatan, Gamla stan

Du står ofta vid platser där det finns mycket folk och rörelse. Får du många reaktioner?

Förvånansvärt få reaktioner, säger Ulrik och skrattar. Det är faktiskt utlänningar, turister och invandrare, som pratat och reagerat mest, och folk som varit intresserade av konst. Men svenskar brukar bara ignorera mig, även om de kanske är intresserade. Ulrik funderar lite och säger, kan ju vara att är de rädda för att störa.

Du använder många olika medier, ibland bara akvarell och ibland bara penna. Hur bestämmer du när du ska använda vad?

Det beror lite på när jag tar med saker, vad jag orkar ta med. Så det är ofta lite av en slump. Miniutrustning är i alla fall fineliner eller reservoarpenna. Akvarellpenna tar Ulrik med när han har lite mer tid. – Det här med minimalistiska paletter är inte min grej, då kan jag lika gärna färgsätta hemma i lugn och ro. Däremot kan jag tycka att olika miljöer passar för olika medier.

Finns det några Urban sketchers eller andra konstnärer för den delen som du blir särskilt inspirerad av?

Just Urban sketchers vet jag inte. Jag är familjär med konceptet, men jag har en mängd andra som t.ex Björn Berg som inspiration. En annan som jag tycker är rolig och som tecknar massa bisarra vägkrokar och miljöer är Donald Colley. Ulrik tar fram Colley på Instagram och vi bläddrar bland bilderna. – Han fångar nånslags vardagsrealism samtidigt som han vrider till det lite, förklarar Ulrik.

ulrik-gunnarssons-uteterass
Gunnarssons konditori, Götgatan

Finns det några särskilda platser i Stockholm där du gärna skissar?

Det här är ju ett favoritställe (KAFFE) och Gunnarssons just för att det är ganska kul folkliv. Sen tycker jag det är härligt att måla vid Tanto när det är fint väder, men det blir allt för sällan. Arkitekturmässigt tycker jag gamla stan är jättefint just för att det är gamla byggnader.

Jag återkommer till musiken igen och nämner skisser från Konserthuset som Ulrik lagt upp ibland. Är det roligt att som musiker teckna musiker?

Jag tecknade på Operan igår faktiskt, säger Ulrik och visar mig en fin skiss på en loge han fångat. – Det är jättekul, men det blir så himla mörkt när ridån går upp så det är svårt att se vad man gör. Fördelen med att vara musiker är att man vet hur allt funkar, men det blir inget religiöst bara för att det är musiker, säger Ulrik och ler.

Ulrik Gustafsson har utställning 14-15 oktober på Levelius galleri, Bondegatan 32. Mer av Ulriks konst hittar du på ugust.wordpress.com och Instagram (gust_sketching)

Goldfish Bellarian, 5 oktober 2016


 

Annons

En tanke på “FOKUS! oktober 2016”

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: